Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2007 19:45 - Отдаване на Божественото или Пътят на Висшата Йога
Автор: vencislavomtatsat Категория: Изкуство   
Прочетен: 1478 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 15.04.2009 22:15


                    ПРАТЯХАРА ИЛИ ПРОСВЕТЛЕНОСТТА НА СЕТИВАТА

           

            „Пратяхара не е просто отръпване на сетивата, а правилно управление на сетивата и способността да се преминава отвъд тях. Тя не е потискане на сетивата, а тяхната правилна употреба, която включва способността да бъдат умиротворявани. Според Аюрведа всички болести се дължат на погрешна употреба на сетивата. Начинът, по който използваме сетивата си, определа вида енергия, получавана от външния свят за захранване на нашите умове, която или ги подкрепя или ги разстройва.”

 

/Дейвид Фроли, „Йога и Аюрведа”/

 

          ОТДАВАНЕ НА БОЖЕСТВЕНОТО ИЛИ НАЙ-ВИСШАТА ЙОГА

           

            „Има един метод на Йога, който не включва нито асани, нито техники за концентрация и медитация. Това е отказът от собствения Аз, Най-Висшата Йога. Според този метод човек трябва да предаде тялото, ума, интелекта и егото си на Върховната Реалност, за да внесе в ежедневието си покоя, чистотата, истината, съзнанието и блаженството на Върховния Аз...  

            Искреността изисква издигане на всички движения на ума, тялото и действието на нивото на Висшето Съзнание, където няма индивидуалност, дуализъм или съзнание за тяло. Искреността представлява обединяването и хармонизирането на човека около тази единствена централна воля, Божествеността, чрез която говорим, чуваме, мислим и чувстваме.

            Атман се разкрива на щастливия търсещ, който се отдава безрезервно на Божественото. Той живее в постоянно спокойствие, мъдрост и море от ананда /блаженство/. Само по себе си желанието за отказ от собствения Аз не е достатъчно. Възприемането на дадена ментална нагласа или натрупването на определен брой вътрешни преживявания също не са показател за отказ от собствения Аз. Пълното отказване от себе си изисква радикална и пълна промяна в живота. При тази трансформация всички наши навици и действия трябва да бъдат изложени на Божествената Светлина, защото Божествената Мъдрост не е възможна без отказ от собствения Аз. Вземете за пример живота на един непросветлен човек. Той живее в света като животно, изразявайки само собствения си ум, действия и реч, задоволявайки само собствените си искания и желания. Просветления човек, от друга страна, се установява в Божествеността и изявява тази Божественост от най-съкровената си същност, проявявайки я чрез своя ум, действия и реч. Това е свещен процес, но не изисква никакво друго усилие освен отказ от собствения Аз.

            Без пълен отказ от собствения Аз не е възможно търсещият да се доближи до целта си, затова в хода на този процес той трябва да бъде отворен за зова на Божествената Сила и да позволява на тази Сила да се проявява чрез чувствата и действията му. Ако търсещият не се отдаде напълно, той все пак не позволява на тази сила да се прояви чрез него, а й налага условия. Божествената Милост и Блаженство винаги са тук, но ние оставаме заспали, неподготвени да ги приемем в ежедневния си живот. Това е основната причина за нашите окови и нещастие.

            Отказът от собствения Аз е начин да приемеш Божественото Начало. Да се откажеш от собствения си Аз, означава да предложиш всичко, каквото имаш и да не настояваш за предимство на собствените си идеи и желания. Отказът от собствения Аз изпразва търсещия от егото, а след това го изпълва с Божествената Истина. Но ако той позволи на ума си да надделее, разисквайки и решавайки какво да се прави, той рискува да загуби връзка с Божествената Сила. Тогава нисшите енергии се намесват и това води до объркване. Но приношението на Аза на Божественото Начало, без никакви егоистични мотиви, дава незабавни резултати. Нещо повече, при този процес търсещият не се отказва от света и не изоставя задълженията си. Той продължава да живее в света. Но живее като лотос, който е пуснал корени в калта и се носи във водата, но цъфти във въздуха и слънчевата светлина.”

 

/Свами Рама, „Царският Път”/






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. roksolana - ...
16.12.2007 22:04
при този процес търсещият не се отказва от света и не изоставя задълженията си. Той продължава да живее в света. Но живее като лотос, който е пуснал корени в калта и се носи във водата, но цъфти във въздуха и слънчевата светлина

ВЕЛИКО Е!
ПОЖЕЛАВАМ ГО НА ВСИЧКИ!
цитирай
2. vencislavomtatsat - Привет, Ваня!
19.12.2007 23:10
И аз го пожелавам на Всички - а на Теб - Весели и Вълшебни Празници - Бъди Радостна, БезкРайна и Щастлива :-))
Прегръдка!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vencislavomtatsat
Категория: Изкуство
Прочетен: 1057941
Постинги: 313
Коментари: 939
Гласове: 16797
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Индиански речник
2. Carlos Nakai - Promise
3. Shri Rama Chandra
4. Remember Me: Legolas & Eowyn Part 3
5. Порталът към съзнателен живот
6. Светли Мисли *Открити в блогрола на Sever*
7. Амрита - *Открита в блогрола на Wildroses*
8. Сахаджа Йога
9. Свами Сатчитананда - Изпълненото с Радост Сърце на Мъдростта и Свободата :-))
10. Amrak
11. Nav
12. Sever
13. Мечта за другия *Izvorche*
14. Любов? *Compassion*
15. Филмът "Киматика"
16. Хенри Дейвид Торо и американското пътуване към Изтока
17. Словото на Учителя
18. Nirananda
19. Любовно Писмо до Бог *Candysays*
20. Детето, което накара света да замълчи за 6 минути
21. Спароток
22. Начална част на "Конспирация срещу световното здраве" на д-р Атанас Гълъбов - виж следващите части в същия блог
23. Магура
24. Ерата на Водолея Настъпва :-))
25. Корал - Светлината отвътре
26. Матрицата V - Търсене на Духа. Том I
27. Йога съветите на Мио - Чувствата и техният механизъм
28. Открий Себе си
29. Цар Кару
30. Блогът на Подводни