Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.06.2009 15:19 - Индианският Път
Автор: vencislavomtatsat Категория: Изкуство   
Прочетен: 6036 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 22.06.2009 18:11


http://novred.narod.ru/indianci.htm

http://www.segabg.com/online/article.asp?
issueid=2844§ionid=4&id=0000801


http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?sid=2007122100040000102
  http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=197&aid=5023

image
image


image

 

начало

Индианците обявиха независимост от САЩ

standartnews 21 Декември 2007image

Индианците от племето дакота (сиукси) прекъсват 150 - годишния си договор със САЩ и повече не се явават граждани на САЩ.
Вашингтон. Западните сиукси прекратяват всички договори на предците си с федералното правителство на Щатите. Те били уморени да живеят в "система на колониален апартейд в страна, която ги е отхвърлила". Те ще правят държава на територията на Северна Дакота, Южна Дакота, Небраска и източните части от Уайоминг и Монтана. Те обявиха, че останалите народности могат да останат да живеят в новата страна. Правителството й ще издава паспорти и шофьорски книжки. Жителите ще бъдат освободени от данъци, ако се откажат от американското си гражданство.
"Отсега нататък ние не сме граждани на САЩ и напускаме договорите, сключени през последните 150 г.", заяви на пресконференция във Вашингтон актьорът Ръсел Минс, който игра във филма "Последният мохикан". Той е един от активистите на Американското индианско движение. Дакота подписват мирни договори с американското правителство през 1851 и 1868 г. "Първо ще установим отношения с международни институции и след това ще възстановим независимостта си", посочи Минс. Тази седмица той и други лидери на движението са посетили Държавния департамент на САЩ, както и посолствата на Боливия, Венецуела, Чили и Южна Африка, за да настояват за признаване на новата държава.Индианците си правят държава
bgfactor 20 Декември 2007 Индианците поискаха да заживеят като нормални хора, а не в резервати
ЛЮБА МАНОЛОВА 27 декември 2007image

Миналата седмица, докато САЩ и техният президент Буш се разкъсваха между казуса как да откъснат Косово от Сърбия, и докога Турция да бомбардира кюрдите, как на 7 януари Путин ще бъде убит, и кои в света са терористи и кои - не, индианците лакота обявиха своя Декларация за независимост от Съединените щати, като заявиха, че повече не са граждани на Америка. Съобщението за събитието бе повторено от редица американски, канадски, френски, британски и руски издания. Сред съобщилите сензационната новина имаше и няколко български медии.
Индианците настояват за излизане от техните земи на въоръжените сили на САЩ, както и това да бъде наблюдавано от представители на ООН.
От публикуваното стана ясно, че делегацията с представители на лакота е връчила Декларацията си и на Държавния департамент на САЩ, като са обявили, че прекратяват и се оттеглят от всички договори, подписани с американското правителство.

Някои от обявените инициативи на индианците са: освобождаване от данъци, и право да издават паспорти и шофьорски книжки на жителите на обявилата се за независима територия върху петте американски щата.
Представители на лакота са посетили посолствата на Чили, Боливия, Венецуела и ЮАР за да съобщят за появяването на нова държава. "Ние се обръщаме към братята си по кръв и събратята си по нещастие" поясни Минс защо индианците са се обърнали точно към посолствата на тези четири държави.
В Боливия и Венецуела във властта са представители на коренното население, а в Чили индианците съставяват съществена част от населението на тази държава.
Повод за заявлението на лакота от миналата седмица е Декларация на ООН за правата на коренните народи.
Едно са малцинства от пришълци или изселници от военни конфликти, а съвсем друг - коренно население.
The Telegraph подчерта, че индианците лакота едностранно се отказват от договореностите, сключени от предците им с федералните власти.

Игра на съдбата или съвпадение бе фактът, че индианците обявиха своята независимост няколко часа преди заседанието на Съвета за сигурност на ООН, където САЩ настояваха за самоопределение на Косово.
Филис Янг, една от организаторите на Първата международна конференция по правата на коренното население в Женева в 1977 година, заяви: "Ние имаме 33 договора със Съединените щати, които те не изпълняват, и така продължават да вземат нашата земя, нашите води и нашите деца".
Според приетият от ООН документ за правата на коренното население: "Коренното население/народи има/т право на самоопределение. В съзвучие с тези права те /коренното население/ могат да определят свой политически статус и свободно да осъществяват своето икономическо, социално и културно развитие".
Според Янг, 97 на сто от индианците живеят под прага на бедността, като 85 на сто от тях са без работа. Детската смъртност при индианците сочат цифри от статистиката е пет пъти по-голяма от тази в САЩ.
Държавният департамент на САЩ не е реагирал досега на Декларацията на лакота, а още по-малко пък на подадените и вече прекратени 33 договора подписани от индианците и правителството още от средата на 19 век.
Според Ръсел Минс, едностранния отказ на индианците да спазват договора, нарушен от другата страна /САЩ - бел. Л.М./напълно съответствал на Конституцията на САЩ и международното законодателство в момента. Ръсел Минс окачестви договорите на САЩ като нищо незначещи думи върху евтина хартия. Още се помнят и цитират думите на Минс: Само като нарушим спокойствието на живота на белите, ние ще бъдем чути.
Коренни американци" според Минс е срамно, политически некоректно название на индианците от страна на официален Вашингтон. "Предпочитам определението "американски индианец" призна Минс, тъй като това определение поне сочело произхода на неговите братя и сестри.

От края на миналата седмица, съобщенията за решенията на индианците да създадат своя държава прекъснаха най-неочаквано. Коментар или реакция от страна на официален Вашингтон така и не се чу или излезе.
Коя е причината за това мълчание и рязкото спускане на информационна завеса - все още няма яснота. Противопоставянето на индианците на официалната власт на САЩ напомня на битката на Давид и Голиат. И като първа стъпка по всичко личи е прекратяването на излизането на каквито и да било информации по случая. За следващите стъпки тепърва ще узнаем, но трябва да мине време...
Някои наблюдатели нарекоха събитието индианците да обявят независимост "косовски синдром", но тук нещата са далеч по-сложни и още повече различни. В единия случай става дума за откъсване на територия от суверенна държава, заради претенции на албанско малцинство.
В случая с индианците населението не е малцинство, а коренно, и земите, от които е прогонено в резервати са земи на неговите деди и прадеди.

 


 

Те обявиха, че излизат от подписания преди повече от 150 години договор с правителството на САЩ. Дакота обявиха, че излизат от състава на САЩ, провъзгласяват своя независима държава.
Държавата Лакота ще обхваща част от щатите Северна и Южна Дакота, Небраска, Монтана и Уайоминг, ще издава собствени паспорти и шофьорски книжки.
Делегация на племената лакота е връчила декларацията за едностранното си излизане от споразумението с американското правителство с давност повече от век и половина, в Държавния департамент на САЩ в понеделник.
“Лакота са подписали с правителството на САЩ 33 договора, към които ние отсега няма да се придържаме”, допълва индианската активистка, Филис Йънг.
Според Ръсел Мийнс, излизането от състава на САЩ е напълно легален. “Решението съответства със законодателството на САЩ и преди всичко със 6-тата поправка на Конституцията, както и с международните договори, приети на Виенската конвенция и ратифицирани от САЩ и международната общност през 1980 г.
Индианците дакота започват борбата си за независимост още през 1974 г., приемайки декларация за независимост, подобна на Декларацията за независимост на САЩ от Англия. През септември т. г. ООН прие декларацията за правата на коренните народи, въпреки съпротивата на САЩ, които обявиха, че тя противоречи на собственото им законодателство.
“Репресиите от страна на щатското правителство” са взели тежката си дан от народа Дакота, чийто мъже имат очаквана продължителност на живота само 44 години – една от най-ниските в света.

image

Ръсел Мийнс

image

 


 

imageНа 20 Декември 2007 година, представители на племето Лакота, пропътуваха пътя до Вашингтон, за да обяват своята независимост от „съюза” и провъзгласиха суверен статус. На 24 Декември последва оттегляне от всички подписани спорозумения с правителството на Съединените Щати. Оттеглянето, лично връчено на Даниел Търнър, заместник директор на отдел „Публични взаимоотношения” към Държавния Департамент, обявява незабавен и безвъзвратен край на всички спорозумения между народа на индианците Лакота и САЩ, очертани в договорите подписани през 1851 и 1868.
„Това е историческите момент за хората на Лакота”- каза Ръсел Минс – „Колониалното господство на САЩ идва към края си”.
„За да си възвърнем ресурсите, които непрекъснато биват изземвани от нас – хората, земята, децата и водата ни, нямаме друг избор, освен да вземем съдбата си в наши ръце.” – каза Филис Йънг, бивш представител на индианските племена към ООН.
Най-важен за момента е въпросът за частната собственост. Части от Северна и Южна Дакота, Небраска, Уайоминг и Монтана са нелегално заселвани от години, въпреки всеизвестният факт, че народът на Лакота е суверенният собственик (исторически собственик) на тези земи. Представители на Лакота казват, че ако Съединените Щати не влязат незабавно в дипломатически преговори, ще бъдат подадени молби за запрещение на хиляди сделки за имоти във всеки един от петте щата, което от своя страна би поставило под въпрос правото на собственост върху буквално, хиляди квадратни километра земя.
Йънг добави: „Действията ни не целят смущаване на Съединените Щати, а чисто и просто спасяване живота на хората ни”. Той също така сподели, че всеки може да живее в Лакота, която ще е освободена от такси, но при положение, че американското гражданство бъде денонсирано. Лакота ще издава паспорти и шофьорски книжки, но всяка общност ще е независима една от друга. „Лакота ще е въплъщение на индивидуална свобода с комунален контрол”.
Резерватите на Лакота са едни от най-бедните и разорени райони в Северна Америка.
Оттегляне от договорите е напълно легално, заяви Минс. „Това е заложено в законите на САЩ и най-вече в член 6 от Конституцията на Америка”. „Оттеглянето ни е също така заложено в законите по спорозумения, приети от Виенската Конвенция, приложени от САЩ и международната общност през 1980. Легално, ние сме напълно в правото си да бъдем свободни и независими.”
33 години изминаха откакто народът на Лакота за първи път опита да се освободи от лапите на „съюза”. През 1974, племето проектира декларация за продължителна независимост – явна подигравка със заглавието на декларацията за независимост на САЩ от Великобритания. Каузата им беше подпомогната през септември тази година, когато Обединените Нации прие необвързваща декларация върху правата на „коренните народи”. Администрацията на Буш беше в опозиция на тази нова мярка.
Факт е, че редица други щати, Източен Вашингтон, Вермонт, Орегон, от години говорят за отцепване от федералното правителство. Лакота направи първата стъпка и нейният народ е готов да се „бори до край”, както те сами заявяват в Декларацията за Независимост.

Броят на самоубийствата сред тийнейджърите дакота са 150% над средното за САЩ, смъртността сред новородените е 5 пъти по-висока от средната за страната, а безработицата е изключително висока, се посочва на сайта на Движението за освобождаване на Лакота.
“Нашият народ иска да живее, не просто да оцелява, пълзи или да служи просто като талисман. Не искаме да излагаме САЩ, а просто да осигурим възможности за бъдещето на нашите деца и внуци”, заключи Йънг, според която тази битка ще продължи повече от едно поколение.

imageEcon.bg 20 декември 2007
В посланието, изпратено от вождовете на Дакотите до Държавния департамент на САЩ, се казва, че едностранното оттегляне от договорите е мотивирано от това, че те са “само думи на хартия, които нямат никаква стойност”. В документа се отбелязва, че “тези договори нееднократно са били нарушавани с цел плячкосване на културните ценности, земите и унищожаване на обичаите”.
На пресконференцията вождовете заявиха, че вече са посетили боливийското, чилийското, южноафриканското и венецуелското посолство и ще работят за своята кауза и в чужбина. Вождовете планират през следващите месеци да открият дипломатически мисии в редица страни.


image

Коментари

 

 


Свобода, или как племето Лакота обяви независимост от Съединените Американски Щати

image

 

В началото на 70-те години Америка още си няма Осама бен Ладен. Врагът е друг и има много имена - Чингачхук, Оцеола, Текумзе, Синът на Великата мечка, но едно-единствено лице - на черногорския актьор Гойко Митич. Днес Бате Гойко живее и снима в Берлин и е все така отдаден на индианците, както и през миналия век.

 

„Синовете на Великата мечка" срещу Щатите

През 1966 г. кинематографистите на ГДР от студията ДЕФА снимат "Синовете на Великата мечка". Ролята на индианския воин от племето сиукси Токей Ихту е поверена на известния югославски актьор Гойко Митич. За кратко време филмът става най-касовият в Източна Европа и прави пробив зад желязната завеса, като завзема кинотеатрите на Запад. ГДР-ците предлагат лентата и на американците, но те я отказват с мотива, че е слаб ерзац на уестърн.

Никой не подозира какво би могло да бъде американското бъдеще на "Синовете". В ГДР по онова време съществуват културно-етнографските клубове "Червен кръг", които се занимават с популяризиране на културата и историята на индианците от Северна Америка. В началото на 70-те членове на клуба подаряват копие на филма на индианското племе сиу-дакота в Южна Дакота. Скоро след това в редица индиански резервати в САЩ избухва най-голямото през ХХ век въстание на племето сиукси. Бунтът е оглавен от индианските вождове Ръсел Минс, сега известен киноактьор, и Леонар Пелетие. Във въстанието се включват стотици бойци от сиу, които разполагат с автоматично оръжие. Благодарение на добрата си организация червенокожите устояват цял месец на тежката техника, бронетранспортьорите и хеликоптерите на американската армия и полицията. Разбира се, въстанието е жестоко потушено. Лидерите на бунта са тикнати за дълги години в затвора, а американските власти и до днес крият точния брой на жертвите от двете страни. Събитията влизат в историята на САЩ като "Индианската революция от Уондъд Ни.

 

ФБР прави разследване на ексцесиите и стига до извода, че въстанието е било провокирано от филма "Синовете на Великата мечка". Лентата е обявена за провокация на източноевропейските спецслужби и ГДР, която е била подготвена детайлно и преведена професионално. В архивите на американските служби е направено специално досие на Токей Ихту - Гойко Митич. В следващите години ФБР внимателно следи в страната да не попаднат филми с негово участие, описващи борбите на племето сиу-дакота за своите земи. Така американците никога не виждат продължението на "Синовете" - "Следата на Сокола", нито пък "Белите вълци". "Врагът" за първи път вижда истински индианци и пристига в САЩ едва след обединението на Германия.

 

Непримирим въпреки заплахите

След революцията от Уондъд Ни срещу Гойко Митич тръгват открити заплахи да се откаже от снимането на филми за живота на индианците. Въпреки шантажа той продължава и запечатва образа си в "Оцеола", "Текумзе", "Кръвни братя", "Апахи" и други. За сериозността на заплахите може да се съди косвено по съдбата на един от партньорите на Гойко Митич в "Кръвни братя" и любимец на българските пионерки и комсомолки през 70-те - американеца Дийн Рид. Американският певец и актьор намира смъртта си в самолетна катастрофа. Възмездие настига и родината на филма - ГДР, която изчезва от политическата карта на света. Там, в Берлин, обаче остава героят, чието име е в историята й - Гойко Митич, индианецът от ГДР.

 

Винету онлайн

Идолът на докомпютърното поколение има сайт в Интернет, където си обменят информация за звездата негови фенове. На адрес http://www.gojko-mitic.de/ има стотици снимки, линкове и екстри, както и книга за гости. Даден е и пощенски адрес, на който можете да изпратите обикновено писмо и да си поискате автограф от Гойко Митич:

Gojko Mitic

c/o Agentur Rahn Nazarethkirchstr.

5313347 Berlin, Germany

СЪДБАТА НА ЧОВЕКА
Оцеола можел да стане учител по физическо

image

Малцина знаят, че не ГДР открива "индианеца" Гойко Митич, а кинаджиите оттатък берлинската стена. Бъдещият Оцеола е роден на 13 юни 1940 г. По време на войната баща му е партизанин.

Баба му имала страшен авторитет пред него и брат му Драган. Когато били малки, тя така ги сплашила с тупаник, ако пушат и пият, че и до днес Гойко не е палил цигара. Пийва само по чашка вино, ако се налага.

Като студент в Белградския институт за физическа култура Митич язди добре, има мускулесто тяло и се набива в очите на кинаджиите. По онова време е в олимпийския национален отбор на Югославия по гребане. Така и не успява обаче да стане учител по физическо. Получава покана за участие в западногермански сериал за живота на червенокожите по романа на Карл Май. Подобно на Жан-Клод ван Дам и Гойко започва като каскадьор.

 

Няколко години по-късно, вече в "съветската зона", актьорът се превръща във вожд, надминаващ по харизма и известност всичките източногермански вождове, взети заедно. Вождовете нямат изход, защото разбират, че със сериали за Ернст Телман не могат да се привличат зрители. Така започва легендарната индианска серия в ДЕФА, продължила от 1965 до 1983 година. Социалистическата "фабрика за сълзи" прави от Динарските планини над Адриатика и степите на Северен Кавказ, Узбекистан и Грузия миниатюрен "Див запад". Част от сцените били въртяни и в Монголия, но Улан Батор бил зачеркнат от индианското кино, след като задигнали часовника на един от режисьорите.

 

Индианските сериали обикновено са копродукции на страните от СИВ. В "Оцеола" се включват България и Куба, а край мускулестия индианец бате Гойко грейва и южняшкото лице на една българка - Искра Радева. „Спасителят на жените" се спаси от тях

В ролите на бледоликите са едва почерняващи по българските курорти белички немци от Източна Германия, а под телата им се огъват коне от съветски колхози. Поравно от Югославия и ГДР са госпожиците, които доблестният индианец спасява на екрана. Нито една жена на планетата обаче не успява да отведе Гойко Митич до Гражданското отделение, за да послушат заедно Менделсон. "Никога не съм бил женен, не съм самотен и смятам, че печатът в паспорта не значи нищо", признава черногорецът. След 13 роли в индиански филми Бате Гойко знае за червенокожите всичко, а на задното стъкло в мерцедеса му е поставена носия на индиански вожд, с която бил приет като скъп гост през 1997 г. в един от индианските резервати край Сиатъл. Още на летището към югославянина се приближил местен вожд и с думите "Братко мой!" го запрегръщал. Днешните тийнейджъри, които са чували името Бате Гойко само в едноименното парче на "Хиподил", няма как да знаят подробностите, които поглъщаха като попивателна майките и бащите им в детските години. Че свири на флейта и знае езика на глухонемите, че пише стихотворения и рисува пейзажи, че фотосите, запечатани от него, се намират в редица световни каталози, че е един от водещите специалисти по сръбска литература.

 

За разлика от много от колегите си от бившата ГДР, Гойко Митич е търсен и до днес от киното, въпреки че играе основно в полицейски сериали, в които му дават най-често ролята на италиански мафиот. Веднъж в годината се превъплъщава в ролята на Винету (която първоначално в киното принадлежи на французина Пиер Брис) - по време на ежегодния фестивал "Карл Май" в Бад Загеберг.

 

За живота и кариерата му са написани пет книги - едната вече е библиографска рядкост. Той самият е разказал за себе си в "Спомени". През септември на немския пазар се появи и последният компактдиск от триптих с музиката от най-популярните филми на Гойко Митич. Самият Гойко издава свои записи през 1977-1979 г., когато е модно всички актьори и спортисти да пеят.

 

Политиканът Митич

Синът на Великата мечка се изкушава и да коментира световната политика. В интервю за "Аргументи и факти" през април тази година се възхищава от руския президент Владимир Путин. През 1994 година води в Босна конвой с хуманитарни помощи, ангажира се в кампанията за забрана на противопехотните мини. Войната в Югославия през 1999-а е темата, която го пронизва с болка. По време на натовските бомбардировки над Югославия починала майка му. Искал да отиде на погребението, но мостовете били разрушени, самолетите не летели. Простил се с нея на гроба й много след това. В операцията срещу Югославия участва Бундесверът, въоръжените сили на втората му родина. Въпреки това не таи злоба срещу войниците и офицерите. Мрази политиците, които си играят с човешките съдби и вместо Бог решават кой да живее и кой да умре.

 

 

  

ВИЦ

Гойко Митич, Стефан Данаилов и Ален Делон снимали филм в прерията. Нали са големи звезди, вечер всеки забивал нанякъде сам. Вървял си Стефан Данаилов и видял огън. Доближил се и видял Гойко Митич да пече месо. Присламчил се, взел си и хапнал. Ядат двамата и мълчат. Нашият решил да бъде малко учтив и казал:
- Абе, този Ален Делон много особен човек.
- Като не ти харесва, не го яж...

 

 

 

 

Войната на таралежите

Пионери си заплюват името му още през януари

 

През 70-те години българските пионерчета, както и другарчетата им отсам берлинската стена, си нямат още нито чичо Арни, нито Сталоун. Могат да подражават на Щирлиц, Капитан Клос или Бате Сергей. От Южния парк в София до Морската градина във Варна и храсталаците на пионерските лагери по Черноморието най-търсената роля е тази на Гойко Митич. Той, уви, е един. В една лагерна смяна не може да има двама Гойко Митич-а. За да се уредят с прякора, неформалните лидери си го заплюват още през зимата. През лятото километри канап се превръщат в тетиви на индианските лъкове, тонове листа и клонки стават индиански препаски, килограми червена тухла отиват за грим, а от Ком до Емине държавата е пронизана от бойните писъци на апахите. Любопитна подробност е, че като дете самият Гойко Митич в игрите на "индианци и каубойци" никак не обичал да бъде индианец. Малкият Гойко гледа в родния си град Лесковац предимно американски филми, а в тях компасът добър-лош, както знаем, е обърнат.

 

 image

 

 

 
image image image image
image image
image image image
image image
image image image image image
image image
image Рефераты image
image image





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. wonder - Чудно!
15.06.2009 22:17
Най-после!
цитирай
2. compassion - Смени шрифта
16.06.2009 11:54
Не се чете
цитирай
3. vencislavomtatsat - Привет,
16.06.2009 12:28
сменях шрифта много пъти, но си остава същият при публикуването - затова съм сложил четирите линка в началото - там е цялата информация по темата :-))
цитирай
4. анонимен - мнението на г-н Никой
05.12.2010 00:55
жалко за индианците,а пък българите сляпо се прекланят на чичо Сам и през глава се стремятда бъдат като американците,още един път жалко
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vencislavomtatsat
Категория: Изкуство
Прочетен: 1061845
Постинги: 313
Коментари: 939
Гласове: 16797
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Индиански речник
2. Carlos Nakai - Promise
3. Shri Rama Chandra
4. Remember Me: Legolas & Eowyn Part 3
5. Порталът към съзнателен живот
6. Светли Мисли *Открити в блогрола на Sever*
7. Амрита - *Открита в блогрола на Wildroses*
8. Сахаджа Йога
9. Свами Сатчитананда - Изпълненото с Радост Сърце на Мъдростта и Свободата :-))
10. Amrak
11. Nav
12. Sever
13. Мечта за другия *Izvorche*
14. Любов? *Compassion*
15. Филмът "Киматика"
16. Хенри Дейвид Торо и американското пътуване към Изтока
17. Словото на Учителя
18. Nirananda
19. Любовно Писмо до Бог *Candysays*
20. Детето, което накара света да замълчи за 6 минути
21. Спароток
22. Начална част на "Конспирация срещу световното здраве" на д-р Атанас Гълъбов - виж следващите части в същия блог
23. Магура
24. Ерата на Водолея Настъпва :-))
25. Корал - Светлината отвътре
26. Матрицата V - Търсене на Духа. Том I
27. Йога съветите на Мио - Чувствата и техният механизъм
28. Открий Себе си
29. Цар Кару
30. Блогът на Подводни