Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2009 17:38 - Йога и Учителите /Шри Матаджи, В. Евтимов, Свами Дев Мурти и Учителя Петър Дънов/ за отношенията между мъжа и жената
Автор: vencislavomtatsat Категория: Изкуство   
Прочетен: 11278 Коментари: 9 Гласове:
4

Последна промяна: 26.10.2009 12:00


************************************************************
image
Шри Матаджи
"Вие ставате Гуру не чрез лекомисленост и суета. Евтиното, вулгарният език, евтините шеги, гневът, избухливостта – всичко това трябва да бъде напълно изоставено. Увеличете тежестта на вашата благост, на вашето достойнство..."
"И мъжете и жените ходят на празненства главно за да флиртуват един с друг. Поразително е как хората се впускат в подобни неща... Най-лошият вид свобода, от който страдаме в нашето съвремие, е свободата да водим неморален живот... Този абсурд също идва от идеята, че през цялото време трябва да търсим нещо ново... Това изхабяване на енергията от безкрайното преследване на нещо ново, дори и в най-интимните взаимоотношения създава ужасни емоционални, умствени и физически проблеми. Ако безразборните интимни връзки бяха нещо естествено, нормално и добро, тогава защо хората страдат от смъртоносни болести, които са директен резултат от този начин на живот?... Защо има ревност?... Каква свобода е това да флиртуваш с всеки мъж или жена... независимо от това дали си семеен? ...Очевидно е, че безразборните интимни връзки водят до нещастие, болести и смърт и че ние трябва да направим нещо, за да спрем разпространението на този процес. ...Трябва да насочите вниманието към светлината на духа. Човек, който е реализиран, не обича нещата, които могат да го тласнат към крайности. Реализираната душа всъщност е една уравновесена личност и е в центъра, защото, дори когато вниманието и излезе от равновесие, светлината на духа я връща отново в центъра. Такъв човек е стъпил здраво на Майката Земя. И би трябвало по самата си природа да бъде практичен, прагматичен, мъдър и необвързан. Той не може да формира навици и не може да се захване с нещо безсмислено, глупаво или разрушително. Такъв човек не губи време в избиране на неща. Той знае как да се радва на това, което е налице в момента." /Шри Матаджи/

 

 image
Венцеслав Евтимов

„Практикуващият системата Йога трябва да отстоява истината, да не допуска лъжа, лицемерие и заблуждение. Взаимоотношенията му с хората трябва да бъдат искрени и честни. Негов принцип  е да изпълнява безусловно поетите обещания и задължения. Тук трябва да се отбележи, че правдивостта се отнася не само за думите и делата, а преди всичко за мислите... Този принцип поставя половите отношения на високо нравствено ниво. Човек трябва да си избере един другар за цял живот и да му остане верен при всички обстоятелства. По въпросите на Брахмачария има много различни становища и тълкования, но основното правило е мъжът да има само една жена, а жената - само един мъж. Днес това звучи съвсем актуално, като се има предвид големия ни страх от жестоката болест СПИН. Брахмачария не е фанатично и насилствено потискане на половата активност, както някои тълкуват този принцип, а предполага само въздържането от полово разточителство... Практикуващият Йога трябва да спазва моралния кодекс при всички житейски ситуации независимо от неудобствата и трудностите! Само тогава той може да има успех в овладяването на системата Йога, т.е. в цялостното си физическо и психическо усъвършенстване...

Когато една дума се роди във вашия ум, тя стимулира някаква емоция или асоциация. Вие сте принуден да изживеете тази емоция, тази мисъл. Когато една мисъл се заражда в сърцето ви, тя преминава през кожата ви и навлиза в пространството около вас. Тази мисъл поражда енергийни вълни, които заразяват околната среда.

Ако вземате живота на сериозно не бива да продължавате да говорите напразно и да образувате по този начин случайни мисли. Случайните физически или психически действия могат да смутят както вашия живот, така и живота на другите. Ако това празнословие запълва целия ви ден, невъзможно е да го спрете внезапно, сядайки с кръстосани крака и затваряйки очите...” /Венцеслав Евтимов/

 
image
Свами Дев Мурти

„Свами Дев Мурти подчертава, че половият инстинкт трябва да остане в областта под пъпа, на която принадлежи. Стигне ли до главата, човек не може да го контролира и той се намесва в процесите на разбиране и чистота на ума. Ако умът е контролиран, не е необходимо да се контролират отделно другите сетивни ортани. Така, щом в умствения план умът е ключът за контрол на сексуалните импулси, то сред всички сетива окото е главният контрольор... Веднъж взет ли е умът под контрол, всички сетивни органи, и по-специално зрението, ще бъдат контролирани. Така например мъжът трябва да вижда в старите жени майката, в младите – сестрата, а в малките – дъщерята. По същия начин жената трябва да вижда в бащата, брата и сина. Мъжът трябва да има една съпруга, а жената един мъж, както имаме само един истински баща и една истинска майка. Пренебрегването на този принцип обърква съществуването на човека и неговия домашен и социален живот, и като следствие на това се създава порочен кръг така, че личността, която се контролира от сексуалните импулси, става част от причините за социален, национален и интернационален безпорядък.

Другите седем канала на секса, с които може да се злоупотреби и които възбуждат въображението, се проявяват чрез говоренето, четенето, мисленето, писането и сънуването. И накрая физическият акт на сексуален контакт сам по себе си е чисто физически, а не творчески акт..., какъвто трябва да бъде. Тези канали са много експлоатирани за търговски интереси, които градят върху секса всичките си забавления, реклами, мода козметика и т.н.

Жената е родена, за да бъде майка. Когато тази благородна функция се използва само за лично плътско удоволствие, всички канали за щастие на Земята са изгубени...

Вслушвайте се в болките на другите, помислете как да помогнете на другия. Всички заедно сме едно семейство. В мислите си пожелавайте добро на всеки. За добро минало, за добро настояще, за добро бъдеще. Доброто бъдеще трябва да дойде и да остане.

Най-големият учител е Любовта. Да обичаш, означава да забравиш за себе си и чак тогава можеш да обичаш. Ако забравиш за себе си, тогава можеш да обичаш. Когато се смяташ за нещо отделно и смяташ другия за нещо съвсем отделно, обич няма. Дай всичко от себе си. Любовта е всичко. Всичко! Духът, душата, тялото, умът – трябва да ги опазиш чисти.

Брахмачария означава да живееш в Брахма, във Върховното Съзнание. Това няма нищо общо с безбрачието, както обикновено се разбира. Хубаво е да спазваш безбрачие. Но то не е добро, ако човек е невеж и не познава себе си. Ако човек е безбрачен по изкуствен начин, използвайки само външни способи, а отвътре неговите чувства и желания го натискат да опита света на чувствата, тогава този тип безбрачие е лицемерен. Да живееш във Върховното Съзнание е истинската Брахмачария, защото контролът е вътрешен и естествен. Човек намира блаженството в Атман, което е неговото Себе. Когато неговото собствено Себе е щастие само по себе си, защо ще търси други източници на щастие.

Йога е постоянното търсене на Себето извън източниците на егото, за да се открие: „Кой съм аз?” Чистото Аз е Реалността, Абсолютното Съществуване, Съзнание и Блаженство. Когато чистото Аз е непознао, егото изскача с всичките карми, нещастия, страдания и трагедии. Когто егото е подчинено, то се трансформира в неговия оригинален източник и нещастието повече не може да засегне човек.

„Бог създаде Вселената от нищо”, което означава, че Бог не се нуждае от помощ отвън за своята изява. Той създаде света изявявайки Неговата собствена сила. Следователно цялото творение не е нищо друго освен Бог, Абсолютът. Нямаме осъзнаване на Абсолюта поради нашето невежество. Всички писания на света твърдят, че Бог е Създателят на вселената. Допускайки това, трябва да приемем, че Бог съществува и преди сътворението. Човекът, създаден с неговите сетива, ум и тяло, е способен да вижда само света на сетивата, или както се казва, обектите на творението, груби или фини. Но да видим Бог, както е съществувал преди сътворението, както Той винаги е съществувал, трябва да открием способност, съществуваща у нас, която не е подчинена обективно на творението, което е проекция на Бог като Самия себе си и която е отвъд цялото творение, е Съзнанието. И Съзнанието е Аз-Принципът. Чрез него ние разбираме, че можем да изживеем света на сетивата, които вибрират върху това Съзнание, както вълните на повърхността на океана. Както, ако наблюдаваме дима, ние знаем разстоянието и посоката на огъня, от който дима се издига, по същия начин, навлизайки в света на сетивата чрез медитация и самодисциплина, ние ще познаем истинския източник на сетивно възприемания свят, който не е нищо друго освен Абсолютът. Богът, който беше преди сътворението, не е нищо друго освен този Аз-Принцип, Аз Съм. Истинската природа на Самадхи е твоята собствена истинска природа или както се казва Сат-Чит-Ананда, Вечното Съществуване, Съзнание и Блаженство.

Постоянен, непрекъснат и безкраен поток на Съзнанието е изживяването. Това е просто Чисто Съзнание без всякакви видоизменения. Нашето имперично Аз винаги се видоизменя чрез това желание или онова желание. Следователно това Аз съзнание не е никога в чистата си форма. Неговата чиста форма е Чистото Съзнание без всякакви определения.

Когато станете осъзнат за Осъзнатостта и съзнателен само за Съзнанието, тогава няма да виждате различни обекти, а всеки обект ще осъзнавате като вибрация на Върховния.” /Свами Дев Мурти/

 
image
Учителя Петър Дънов
„Зад света на формите е Реалният, Невидимият свят. Там съществува единство в Любовта – ти познаваш себе си като Любов и си едно с този, когото обичаш.

            Христос изразява тази идея така: „Аз и Отец Ми едно сме.“

            Зад всички същества да виждаш Бога – отношенията ти да бъдат към Него...

            Това е тесният път, за който говори Христос. Животът е в тесния път. В тесния път е смисълът му.

            Ако обичаш някого, ти ще станеш едно с него, няма да бъдеш обект за него. Станеш ли обект, ти го излагаш на изкушение.“

 

"Във всяко Същество, растение, животно или човек ще намерите поне една добра черта, заради която може да го обичате. Докато едни хора са ви приятни, а други неприятни, вие разглеждате нещата вън от Любовта".

"Достатъчно е една душа да ви обича, за да бъдете подкрепени в мъчнотиите на вашия живот. Представете си тогава какво може да стане от човека, ако не една душа, а безброй души насочат любовта си към него. Такъв човек може да стане и певец, и музикант, и художник, и учен - каквото пожелае може да стане.

Тогава можем да си представим какъв разцвет, каква Висша Култура ще има на земята, като дойде Любовта на всички към всички".

"За да задържите в себе си Любовта, пазете свещеното правило: обичайте без да очаквате да ви обичат...

Няма по-велико нещо за човешката душа от стремежа да обича всичко живо. Обичайте както Слънцето обича. Като изгрее, то изпраща светлината си на всички живи Същества - грозни и красиви, малки и големи".

„Всеки ден, като станем и направим едно дело за Бога, денят е оправдан. Не го ли направим, този ден е изгубен за нас. Като ученици, всеки трябва да направи през деня по едно добро дело за Бога, макар и микроскопическо. Като направиш едно малко Добро, да усещаш, че си извършил Волята Божия, макар и в най-малка степен. Тази е новата насока, в която трябва да турите ума си. Тогава и Духът ще действа върху вас.“

            „Който люби всички същества, не може да бъде нещастен. Той всяка секунда, всяка минута ще бъде свързан със сърцата и душите на онези, които обича и които го обичат.“ /Учителя Петър Дънов/

 

 






Гласувай:
4



1. strannica - ...
21.07.2009 09:58
Поздрав за поста!
Интересни са ми тези, които пишат "трябва", "не бива" (да правите еди-какво си). Кажете КАК, а не какво...
В този смисъл Дънов ми харесва най-много. Колкото по0прости са думите, толкова по-лесно докосват.
цитирай
2. анонимен - VEDRA PROMQNA V KOMPUTURA UM
21.07.2009 21:18
Muj i Jena
Rai i Ad
Ima Li Gi
Ili Ne ?
~ To e
Zad Tqx ... ~
цитирай
3. анонимен - TI SYM AZ AZ SYM TI
21.07.2009 23:00
NQMA NITO MUJ NITO JENA NITO BOG
ABSOLUTNO RAZLQTO EDINENIE SME
цитирай
4. анонимен - Будистите Го Наричат...
22.07.2009 22:35
Джиджи муге (безпрепятствена взаиморазтвореност на нещата)
цитирай
5. анонимен - Преди и След
23.07.2009 21:13
След

да пожертваш всичко
и да ходиш гол
по улиците на града
но града остава
и би ли го жертвал?
коя гора ще избереш
и сигурен ли си
че нея няма да пожертвaш
изоставиш
най накрая
коя гора
кой град
коя звезда
кое небе земя
земя небе
майка и баща

така ми каза "ти"
да бъда тих
да не те издавам
да не плача като бебе
детето благо е
най- най-
жена и мъж
път средство цел

Преди

последният компютър
това няма да е последния компютър
на който пиша
смъртта на мен и компютъра
следва
думата
думата "следва"
писането
изискването за самота
за да пишеш
написаното "смъртта на мен и компютъра"
между мен и компютъра
ще последвата и други
още думи
или ще дойде смъртта
в очакването й
да се намеря
да се скрия
като в ъгъл
да се приютя
цитирай
6. анонимен - ZMIQTA E KOMPUTURA
24.07.2009 14:00
http://www.exoticindiaart.com/artimages/mahavira.jpg
цитирай
7. анонимен - http://railway.hit.bg/4ovek_zmiq.bmp
24.07.2009 14:13
Как Малкият Принц Да Се Върне При Своята Роза Като Тялото Му Е Толкова Тежко и Не Може Да Отлети Към Неговата Планета
Той Сключва Договор Със Змията
Тя Му Подарява Отровата Си
цитирай
8. анонимен - От Ведрия Ум
28.07.2009 14:32
Компютъра и Интернет Са Болни.
Излекувай Ги!
цитирай
9. marin33 - браво
19.08.2009 14:04
браво
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vencislavomtatsat
Категория: Изкуство
Прочетен: 1062155
Постинги: 313
Коментари: 939
Гласове: 16797
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Индиански речник
2. Carlos Nakai - Promise
3. Shri Rama Chandra
4. Remember Me: Legolas & Eowyn Part 3
5. Порталът към съзнателен живот
6. Светли Мисли *Открити в блогрола на Sever*
7. Амрита - *Открита в блогрола на Wildroses*
8. Сахаджа Йога
9. Свами Сатчитананда - Изпълненото с Радост Сърце на Мъдростта и Свободата :-))
10. Amrak
11. Nav
12. Sever
13. Мечта за другия *Izvorche*
14. Любов? *Compassion*
15. Филмът "Киматика"
16. Хенри Дейвид Торо и американското пътуване към Изтока
17. Словото на Учителя
18. Nirananda
19. Любовно Писмо до Бог *Candysays*
20. Детето, което накара света да замълчи за 6 минути
21. Спароток
22. Начална част на "Конспирация срещу световното здраве" на д-р Атанас Гълъбов - виж следващите части в същия блог
23. Магура
24. Ерата на Водолея Настъпва :-))
25. Корал - Светлината отвътре
26. Матрицата V - Търсене на Духа. Том I
27. Йога съветите на Мио - Чувствата и техният механизъм
28. Открий Себе си
29. Цар Кару
30. Блогът на Подводни