Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2009 11:12 - Втора наказателна процедура срещу България заради нарушенията в Рила. Седмични граждански присъствия пред Министерски съвет.
Автор: vencislavomtatsat Категория: Изкуство   
Прочетен: 684 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 18.12.2009 20:29


"Приятели, новините са две – миналата седмица след двегодишна кампания на хиляди граждани Европейската комисия стартира още една наказателна процедура срещу българското правителство за нарушенията на европейското законодателство - този път специално за Рила. Другата новина е, че нашите министри и институции продължават да отричат за незаконните лифтове на Паничище и Картала, което прави нашето възобновено присъствие пред Министерски съвет наложително!

Чакаме ви още тази сряда (25 ноември) от 9.30 ч. до 10.00 ч. преди заседанието на правителството, за да напомним на управляващите да си свършат работата по опазването на Рила. Първата акция ще мине под надслов „3 години помайване”, визирайки мудността на правителството вече трета година да приеме всички предложени зони в Натура 2000 и да ги опазва адекватно. Облечете се като пенсионери (с кепета, шлифери, бели коси и т.н.), за да попитаме правителството: „Нужно ли е да остареем, протестирайки на жълтите павета, докато започнете да пазите Рила?”

Вече започнаха две наказателни процедури срещу България заради неспособността на правителството ни да гарантира опазването на зоните от екологичната мрежа Натура 2000 в Рила. Процедурите са по Директивата за птиците и по Директивата за местообитанията.

1/ Защитената зона за птиците е намалена наполовина в сравнение с предложеното от научната общност. За да бъдат опазени редки видове птици с европейско значение като белогръб кълвач, трипръст кълвач, врабчова кукумявка, скален орел и др., както и за да бъде гарантирано устойчивото развитие на Рила планина, настояваме българското правителство да вземе спешни мерки за приемане на защитена зона Рила за птиците в пълния й обхват.

2/ В защитената зона за местообитанията се извършва строителство на ски инфраструктура без оценки на въздействието върху околната среда. Това са печално известните лифтове на Паничище и Картала в Рила – единият вкарва без екологични оценки хиляди хора дневно в циркуса на Седемте рилски езера и екосистемата там вече е сериозно застрашена, а преди около година по време на авария при официалното откриване на втория, също изграден без екологични оценки, увисна във въздуха бившият премиер Сергей Станишев.

Настояването ни птиците и местообитанията в Рила да бъдат опазени не е каприз или крайност. Може би единствено в България не се осъзнава огромната важност на здравите екосистеми – те не само ни дават жизнена среда и ресурси, но и тяхното състояние е показател и фактор за успеха на борбата с промените в климата. Надяваме се в следващите два месеца, с които разполага, за да отговори на предупредителните писма на Европейската комисия, българското правителство да прояви далновидност и държавническо мислене и да спре да отрича, че има нарушения в Рила, а да гарантира спазването на закона и спирането от експлоатация на незаконните обекти."



--
Кампания "За да остане природа в България!"
http://forthenature.org/



http://www.youtube.com/watch?v=Ym1iB7Km3W8&feature=player_embedded


http://www.youtube.com/watch?v=QAwd7QYIjUI&feature=related


http://www.youtube.com/watch?v=ICVDUbVBeDI&feature=related




Тагове:   Министерски,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vencislavomtatsat
Категория: Изкуство
Прочетен: 1061459
Постинги: 313
Коментари: 939
Гласове: 16797
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. Индиански речник
2. Carlos Nakai - Promise
3. Shri Rama Chandra
4. Remember Me: Legolas & Eowyn Part 3
5. Порталът към съзнателен живот
6. Светли Мисли *Открити в блогрола на Sever*
7. Амрита - *Открита в блогрола на Wildroses*
8. Сахаджа Йога
9. Свами Сатчитананда - Изпълненото с Радост Сърце на Мъдростта и Свободата :-))
10. Amrak
11. Nav
12. Sever
13. Мечта за другия *Izvorche*
14. Любов? *Compassion*
15. Филмът "Киматика"
16. Хенри Дейвид Торо и американското пътуване към Изтока
17. Словото на Учителя
18. Nirananda
19. Любовно Писмо до Бог *Candysays*
20. Детето, което накара света да замълчи за 6 минути
21. Спароток
22. Начална част на "Конспирация срещу световното здраве" на д-р Атанас Гълъбов - виж следващите части в същия блог
23. Магура
24. Ерата на Водолея Настъпва :-))
25. Корал - Светлината отвътре
26. Матрицата V - Търсене на Духа. Том I
27. Йога съветите на Мио - Чувствата и техният механизъм
28. Открий Себе си
29. Цар Кару
30. Блогът на Подводни