Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2013 08:56 - Знаем ли Кои Сме??!!
Автор: vencislavomtatsat Категория: Изкуство   
Прочетен: 7495 Коментари: 8 Гласове:
11

Последна промяна: 16.03.2013 08:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
imageАкадемик Димитрий Лихачов: Българите най-древната културна нация:
http://vbox7.com/play:5dec26ef54

Професор Асен Чилингиров за българите:
http://www.youtube.com/watch?v=DJI_zzJGKO4

Павел Серафимов - Спароток
"Борбата между силите на доброто и злото е вечна, тя никога няма да престане. Противоположностите винаги ще са в конфликт, тъмнината ще се опитва да покрие всичко със студената си сянка, но светлината ще си пробива път и ще спасява живота отново и отново. Както при първичните елементи на природата, така и при хората съществуват контрасти. Едни избират пътят на бездушието и безличието, стават крадци, хулители и присмехулници. Други вземат на плещите си огромно бреме, спасяват, помагат и даряват любов. Следващите доброто поемат по стръмен и трънлив път, изпълнен с много премеждия и болка. Те биват гонени, хулени, бити, горени на клада, но побеждават мъчителите си и сливайки се с божественото получават възхищението и преклонението на милионите пробудени.
Ние българите сме светъл народ, който се е славел със своята справедливост. В нас е заложена упорита непримиримост към злото, което погубва душите на хората. Ние сме вечните бунтари и будители, тези които разкъсват черната завеса на лъжите. Напълно естествено е, че точно тези качества са ни превърнали в мишена за силите на тъмнината.Тези, които й служеха се постараха да омърсят името българи и успяха да заблудят мнозина. За да почетем предците си трябва да извадим наяве истината за тях. Потомците на светлината не трябва да тънат в забвение!"
"Това, което провериш и разбереш, че е правилно, вече никой не може да откъсне от тебе. Ще разбереш, че във вените ти тече кръвта на Троянските герои и на тракийсикте царе!"

"Древните българи или какво не знаем за троянската война":
http://sparotok.blog.bg/politika/2011/04/14/drevnite-bylgari-ili-kakvo-ne-znaem-za-troianskata-voina.729362

"Траките са един от най-могъщите народи в Европа." /Плиний/

"Тракийският народ след индийския е най-голям. Ако той се съединеше под един господар и ако бе единен, той би бил според мене непобедим и много по-силен от всички народи." /Херодот/

"Това е важно и всекиму известно, че ако някой спомене името Тракия, веднага щом думите излетят от устните му, слушащият осъзнава благородните качества на този народ - невероятна мъжественост и страховита войнственост, изпитани по всякакъв начин на бойните полета. Тези качества са типични само за тях, те ги имат по рождение в кръвта си." /Юстиниан/

"Просто всичко, което противоречи на доктрината на Златарски или се укрива, или се обявава за заблуда - сведенията на Квинт Курций Руф, Анонимният космограф, Св. Йероним, Орозий Павел, Павел Дякон, Д. Хоматиан, Л. Дякон, М. Аталиат, Й. Малала, Прокопий, Й. Цеца, Фулко, Й. Кантакузин...Нищо, че данните се подкрепят едни други, нищо, че антропологическите изследвания на проф. М. Попов доказаха, че сме европейци, това не трогва ни най-малко една определена група безсъвестни личности. Те решават да вярват единсвено и само на задъханите от омраза към българите Теофан и Никифор...Сами преценете дали в миналото ни е преподавана история, или са ни поднасяни умело подбрани извори?

Как мислите, какво би било нашето самочувствие, ако на всички нас бе известно, че сме потомци на народът започнал пръв да обработва златото, народът създал първата писменост, народът на Орфей и Залмоксис, чиято човеколюбиво учение оформи вярванията на милиони хора в древността...Нямаше ли да сме изпълненни с гордост знаейки, че предците ни са дали едни от най-способните императори на Рим и най-смелите военоначалници!
Събудете българина в себе си, потърсете вътрешната си сила и пред очите ви ще се отвори един съвсем различен свят. Можем да направим чудеса, стига само да си подадем ръка един на друг и да заживеем като Човеци."
http://sparotok.blog.bg/politika/2011/03/20/trakiecyt-ziezi-ot-koito-proizliazoha-bylgarite.712425


"...Старите българи погребват мъртвите си така, както са правели траките по времето на Херодот. До боецът са се полагали конят му, а в някои случаи и куче. Типичната за старите българи изкуствена черепна деформация се практикува в нашите земи още през Каменната епоха и е типична за траки и пелазги. Житните ями на старите българи са познати на траките още от най-дълбока древност. Тракийските криви рефлексни лъкове са типично оръжие и на старите българи, а поне пет тракийски вида остриета на стрели се ползват от старите българи. Нашите рала, брани, дикани, а също и пастирските атрибути са от тракийски произход... Езиковедите пък знаят, че основните тракийски топографски термини са и български...
Аспарух не нахлува в Тракия, не довежда нов народ, а само обединява две области, които са обитавани от еднородно население. На север от Дунав са живели свободните траки, а на юг са тези, които са били подвластни на Римската Империя. Напълно естествено е, че царуващите в Константинопол са били недоволни, дори бесни от това, че дедите ни са успели не само да извоюват независимост, но и да нанесат унизително поражение на имперската армия. Всяка държава е зависима от данъците на поданиците си, а Тракия е рай, не случайно е наречена от римляните хамбарът на Церес /богинята на урожая/. В нашите земи се е добивало желязо, мед, злато, сребро, мрамор, горите ни са давали ценен дървен материал, дедите ни са произвеждали в големи количества жито, просо, пшеница, кожи, пчелен мед, сушена риба...
За мен е неясно само това - кой и как успя да докаже, че траките са изчезнали и, че народът на Аспарух е чужд? Защо до ден днешен българските студенти са принудени да изучават лъжи?"
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=522932864397003&set=a.386150848075206.93313.384883384868619&type=1&theater



КАК НИ ЛЪГАХА БЕЗСРАМНО!
"Имах намерение да продължа с втора част на Траките, които не познаваме, но понеже ми омръзна от анонимни, призоваващи да се четат научни работи, а не моите глупости, реших да покажа на читателите колко “сериозни” и “достоверни” са работите на нашите езиковеди. Вие сами може да видите кой е прав и кой ви заблуждава. Можете да отсъдите дали нашите академици се занимават с наука, или пропаганда.
В своята творба “Езикът на Траките”, многоуважаваният наш линвист Иван Дуриданов твърди, че паралелите между тракийският и индо-иранските езици не били много. Представени са само четири...
1. Thracian -dama in the VN Uscu-dama is explained from the IE *dhama and is compared to the Old-Indian dhaman- "a place for living", the Avestan daman "a place, a country".
2. Thracian -diza, -dizos "a fortress" in VN Tyro-diza, Kisti-dizos, Tarpo-dizos, and the Avestan pairi-dаeza- "a fence", the Old-Persian dida "a fortress".
also
3. Thracian PN Byzas, Byzes, the Avestan buza "a goat", the New-Persian buz "a goat", and the Armenian buz "a lamb".
4.VN Perinthos, the Old-Ind. pбrvata- "a mountains, a rock, a stone", the Avestan paurvata- "a mountain", and the Hittite peruna- "a rock".
Поне за мен изявлението на Дуриданов е меко казано неточно. За да не бъда голословен представям един алтернативен списък на успоредици между тракийски и индо-ирански ( санскрит и авестийски). Думите в първата колонка са тракийски, следват санскритски. Авестийските са маркирани със звездичка*. Най- в дясно са представени български сродни думи. Пояснения са дадени в скоби.
тракийски-индо-ирански – български

аид-адея-ад

алта-лиятe- лияти ( лея)

анг- акга – онгълъ ( ъгъл)

ак-акса-око

акеле-кала (извор)- кълна (изворът въщност е покълваща от земята вода)

апа- апа* -опити ( пия, опивям, поя, упоявам)

арса-раса – роса, течност

аса- асих- оса, осил, остро

асдул-асу (кон) - яздя, ездач, езда

балайос-бала- болий ( по-голям), былиа ( господар)

бел, бал- балакса-бял, бел

берг- бргу- брег, бряг

берза- буржа -бреза

блек- балакса – блестя

бриза-врихи-брица ( житен сорт)

брилон- бриноти- брити- ( бръсна)

бруз-бружа-бърз

бурд-прата-брод

васт – васту – вьсъ ( селище)

венз- бандаяти – вензати (веза, свързвам, обединявам)

вер-вртети- врьтети (въртя)

вис-виса- вьсъ ( селище)

вода-уда-вода

волинт- балин- вол

газ-гадх-газя ( преминавам вода)

гар, гаири* –гора ( планина )

гент-ханти- гнет, женти ( жъна, повалям)

гермас-гарма- грети (грея), жар

горд-гереда* -град ( ограждение, градина, градище)

дама-дама –дом

дарз-дарх-държа

дурс- дрса –дързък

дин-дина-ден

дра-дараяти –драти ( дера, късам)

друм-друма-дръмъ ( горичка)

дума-дума – дымъ ( дим)

дур- двара- двор

ез- ажа- ежина ( козя кожа)

есп-аспа* - ездач ( от ЕСП идва името ЕСПЕРИХ, АСПАРУХ- княз на българите )

залт-зараним* – злато, заран ( червенеещо, жълтеещо небе)

зен-жана-жена

земла-зам* -земля ( земя)

залм –чарма – шлем, чревъ ( кожа, първите шлемове са от кожа)

зела-хала - желание

зуер-шара-звер, звяр

ила-ила-илъ

кал-кала-кал

кент-чеда – чендо ( чедо)

керс-крсна -черен

кетри-чатур- четири

кос-ко-кой

коза- ажа-коза

ма-ма-майка

мидне-маетана*-мятам, место ( селище)

оста- аси- уста

пат-пат- падам

пер- пурвака- първи ( първороден)

перг –пражия-праг

пин-паана-пиене

полт- пала – палица, плотъ ( кол, ограда)

прас-прусноти- пръскам

рамус-рамате* – ръмеж ( спокоен дъжд)

рез-раж – резъ ( богаство, печалба, древните царе са най-богатите в обществото)

са-са-сь ( тази, това)

сабас-сваю- свободъ

сама-сама-самъ ( сам, самият)

сара-сара -езеро

руда-рудира- рудръ ( червен)

синд-синд, шентате*- шетам ( движа се, тека, тичам)

скапт –купа- копати ( копая)

спинд-спента*- свентъ( свет, свят)

стара-жара-старъ ( стар)

(с)уекро-свасура-свекър

сула-сулака – сулица ( копие, кол, дърво)

суит-свита-свитати (светя )

сура-сура- сурва

свит-свита – свитати ( светя)

тама-тама-тъма

три-три-три

удра-удра-видра

уед-ади-веднъж, един

уид-вид-видя

уса- уша, усра- устро ( утро)

ут-уд - от

Не четири, а осемдесет и четири са успоредиците между тракийски и индо-ирански. Е, кой лъже и кой казва истината? Всеки, който може да брои е в състояние да разбере, че Дуриданов е изнесъл абсолютно неверна информация.

Любопитен съм какво ще кажат анонимните, твърдящи, че аз заблуждавам читателите си, а многоуважаваните учени от БАН са хората, на които трябва да се вярва. Как е възможно в една научна работа да се премълчи, че името на Есперих (Аспарух) е от тракийски произход! По този начин се дава възможност да се спекулира с произхода на българите. Ето каква е "непредубедеността" на нашите учени.
Дуриданов е пропуснал и друго, в работата му умишлено не са показани всички български успоредици. Едва ли един известен и уважаван езиковед не е бил запознат със старобългарски думи като лияти, ежина, онгълъ, вензати, дымъ и много други. Явно влиятелни личности са се страхували да не би читателите да разберат, че тракийският език е най- древната форма на българския и на Дуриданов е било наредено да представи данните по такъв начин, че най-важното да остане почти незабележимо. Какво да прави човека, ще слуша, иначе е щял да получи еднопосочен билет за Белене. В интерес на личната си безопасност Дуриданов е направил компромис със истината. Човешко е, разбираемо е, никой не иска да загуби здравето и живота си. Комунистическият режим смачкваше в зародиш всеки опит за повдигане на гордостта на българина. Партията, а не Родината бе това, което трябваше да се уважава. Целта бе да се създаде безволево, сляпо общество, което е лесно за управление. Горд народ не се оставя да го тормозиш и унижаваш. Поради тази причина червената цензура осакати много езиковедски и исторически изследвания. Поради това, работите на нашите академици не могат да се приемат безрезервно, напротив, необходимо е представеното досега да се провери и поправи, иначе така необходимата ни истина никога няма да излезе на бял свят.
Връзката на тракийския ( най-древният български) и индо-иранските езици е ключ към така наречената индо-европейска общност... Тъй както римляните покоряват и повлияват езиково много народи, така и траките са завладели и повлияли езиково много племена през Ранната Бронзова Епоха. Никой не се съмнява във влиянието на Рим, защо обаче се дискриминират траките? Кое дава основание???

1.Първата писменост в света е от земите на траките.
2.Първото обработено злато е от земите на траките.
3.Първото позлатяване на съд е от земите на траките.
4.Най-древното царско погребение е това от враненския некропол.
5.Най-древният европейски град е от земите на траките.
6.Траки дадоха религия и култура на гърците. Днес вече не може да се отрече, че Орфей, Тамир, Лин, Евмолп и др.са траки.
7.Траки разпространиха обработката на желязото и така предизвикаха истинска революция в развитието на европейските народи.
Анонимните ще продължават да хулят траките, но не могат да променят фактите. От нас се иска да отворим очите си, да видим истината и да продължим благородното дело на нашите деди."
/Павел Серафимов - Спароток/

Изследвания на Павел Серафимов - Спароток:
"Тракиецът Зиези... от който произлязоха българите":
http://sparotok.blog.bg/politika/2011/03/20/trakiecyt-ziezi-ot-koito-proizliazoha-bylgarite.712425

"Кои са пелазгите или как се краде българска история":
http://sparotok.blog.bg/politika/2011/07/07/koi-sa-pelazgite-ili-kak-se-krade-bylgarska-istoriia.778839

"Измамата наречена Визинтия":
http://sparotok.blog.bg/politika/2012/11/19/izmamata-narechena-vizantiia.1021968

"Дали наистина не прекалявам":
http://sparotok.blog.bg/politika/2012/11/25/dali-naistina-ne-prekaliavam.1024229

"От къде дойдоха траките":
http://sparotok.blog.bg/politika/2012/11/29/ot-kyde-doidoha-trakite.1025814

"Траки, македонци и българи":
http://sparotok.blog.bg/politika/2012/04/07/traki-makedonci-i-bylgari.936305

"Древните българи или какво не знаем за троянската война":

http://sparotok.blog.bg/politika/2011/04/14/drevnite-bylgari-ili-kakvo-ne-znaem-za-troianskata-voina.729362

"Дългата стена и българите":

http://sparotok.blog.bg/politika/2012/03/30/dylgata-stena-i-bylgarite.931146

"Защо западняците ще научат български или тайната на линеар А":
http://sparotok.blog.bg/politika/2011/10/13/zashto-zapadniacite-shte-nauchat-bylgarski-ili-tainata-na-li.834568

"Българинът Олган... и създаването на Русия":
http://sparotok.blog.bg/politika/2011/05/12/bylgarinyt-olgan-oleg-olga-i-syzdavaneto-na-rusiia.745913

"Човек без памет е загубен - народ без история е обречен...
Най-здравата защита на българина е в познанието на историята на собствения му етнос.
С това познание той не може да бъде манипулиран или нечий роб. Защото
Живее в Свобода и Дарява Такава. Българите не са поробвали - а са Освобождавали поробените. Старобългарският катехизис гласи:
"Всеки роб, стъпил на наша Земя е Свободен!"
/Стефан Кирлашев/

image
image
image
Снимките са на Нина Янкова











Гласувай:
11



1. vencislavomtatsat - Павел Серафимов Спароток
27.02.2013 15:03
"...Тук е нужно и едно друго пояснение. Наши и чужди историци твърдят, че българите били войнствени номади, а славяните миролюбиви земеделци, т.е коренно различни народи. Древните исторически извори обаче дават съвсем друга информация. Херодот нарича гетите най-справедливите и най-войнствените от всички траки. Страбон обяснява, че гетите са роднини на тракийските народи, живеещи на юг от Стара Планина. Като най-близки роднини на гетите са определени мизите, с които гетите се били смесили и говорели един и същ език. По-късни автори като Теофилакт Симоката и Амиан Марцелин свидетелстват, че славяни е новото название на гетите. Лъв Дякон, Димитър Хоматиан, Никита Хониат, Йоан Кантакузин и др. наричат българите мизи, а България – страната на мизите. На картата на Св. Йероним България е наречена Мизия. Това показва, че от IV-ти до XIV-ти век ( едно хилядолетие) южните ни съседи са отъждествявали дедите ни с едно от най- могъщите тракийски племена- мизите.

Знаем обаче, че мизи и гети спадат към една и съща общност – тракийската, също и, че говорят един и същ език. Свидетелствата на старите автори показват, че славяни е по-новото име на гетите, а българи по-новото име на мизите. Антропологията пък определя недвусмислено българите като славянски народ.

Пълна загадка е откъде нашите учени са взели данни, че българи и славяни са различни народи?"
/Павел Серафимов - Спароток/
цитирай
2. vencislavomtatsat - ....
27.02.2013 15:05
"Човек без памет е загубен - народ без история е обречен...
Най-здравата защита на българина срещу асимилацията е в познанието на историята на собствения му етнос.
С това познание той не може да бъде с ниско самочувствие и дребнави цели и идеали, не може да бъде манипулиран или нечий роб. Защото Живее в Свобода и Дарява Такава. Българите не са поробвали - а са Освобождавали поробените.
Старобългарският катехизис гласи:
"Всеки роб, стъпил на наша Земя е Свободен!"
/Стефан Кирлашев/

Какъв е произходът на празника Коледа /Стефан Кирлашев/
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2347223166012&set=a.2347027921131.2123497.1413031184&type=1&theater

„Беси, веси и библия Бесика”:
http://sparotok.blog.bg/politika/2011/03/30/besi-vesi-i-bibliia-besika.719303

"Посвещава се на Всички Горди Българи":
http://truthseeker.blog.bg/history/2012/01/13/posveshtava-se-na-vsichki-gordi-bylgari.882332
цитирай
3. vencislavomtatsat - Привет на Всички! :-))
27.02.2013 15:13
Този пост е събран, изхождайки от максимата, че Всички аспекти на Истината са Важни - и е публикуван с единствената цел да бъде осветлен един от аспектите й - нашето минало и историята на деди ни - не страдаме от излишни комплекси - целта е да се противопоставим с цялото си същество, дух и воля на старата римска максима: разделяй и владей и на манипулативния подход: който владее миналото - владее настоящето и който владее настоящето - владее бъдещето от "1984" на Оруел - който и до сега негативните сили използват, за да унищожават цели култури и да ги глупализират/глобализират :-))/ в едно жалко консуматорско общество.
Специални благодарности към Спароток, Киковски, Цар Кару и всички блогъри - които са се посветили на това да ни разкрият богатството на нашата история и култура - излизащи далеч от рамките на поръчковите агентурни учени, чиито учебници сме чели като деца... :-))
Хубав, Светъл и Усмихнат ден и Бог Да Пази България! :-))
цитирай
4. sparotok - !
27.02.2013 18:52
Да знаеш истината е хубаво, да решиш след това да промениш живота си е разумно, а да последваш примера на предците си и да станеш като тях (силен, горд, добър и справедлив) е най-силната проява на Българщина!

За това казвам - дано Бог да ни помогне да станем достойни Българи!
цитирай
5. vencislavomtatsat - Дай Боже, Спароток!
27.02.2013 19:35
Бог Да е с Теб и с Всички ни и Да ни Помага в Светлия Път на Доброто!
"Оправянето на света е вътрешен процес. Щом в умовете и разбиранията на хората стане промяна, заедно с това се променя и външният свят. И тъй, за да се оправи светът, от всички хора се изисква съзнателна вътрешна работа. Когато изправим умовете си, и светът ще се оправи."
/П. Дънов/
цитирай
6. vencislavomtatsat - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=432984923442191&set=a.353324831408201.80392.353303631410321&type=1&theater
05.03.2013 08:41
Касиодор и Енодий Тицийски пишат, че българите са стар мизийски или илирийски народ; според Теофан и Никифор Прокопий готите са българи; Лъв Дякон и много други древни историци преди него наричат българите мизийци; Лаоник Халкондил: "Трибалите са най-древният от всички народи - сега те биват наричани българи"; Халкондил счита трибалите за българи, Страбон потвърждава, че трибалите са траки, Дион Касий смята трибалите и дарданите за мизийци; Магнус Феликс Енодий също казва, че българите са стар мизийски или илирийски народ; Херодот, Хоматиан, Теофан, Фулко и др. също свидетелстват, че траки и българи са един и същ народ, а Йоан Цецес заявява, че старите мирмидонци на Ахил и пеоните са днешните българи; че българи, мирмидонци и мизи представляват един и същ народ пише и Михаил Ателиат в Историята си; Помпей Трог поставя знак за равенство между българите, траките, македонците и пеласгите; според Йоан Малала "Ахил заминал заедно с атридите - като водел своя собствена войска от три хиляди души, наричани тогава мирмидонци, а сега българи" - край на цитата - въпросните мирмидонци са си траки; траки=българи. Според Г. Раковски българите произлизат от пеласгите - така наречените "богоравни" представители на траките. Херодот, Страбон и Плиний свидетелстват, че гърците идват от Африка - по-късно те си присвояват наследството на пеласгите без да имат нещо общо с него; "Траки, българи и славяни са части от един и същ народ няма нито промяна на езика, нито промяна на етноса, нито промяна на културата" - Асен Чилингиров. До 5 век древните автори са приемали, че траки и българи са един и същи народ. Вече все по-ясно започва да става, че теорията за тюркско-алтайския произход на българите е съшита с бели конци от поръчков и агентурни учени и не издържа на един истински стойностен анализ - а само изпълнява старата бафометовска концепция разделяй и владей - или "който владее миналото, владее настоящето - който владее настоящето, владее бъдещето" от "1984" на Оруел...
цитирай
7. vencislavomtatsat - Чрез Митко Грозев
14.03.2013 08:57
БЪЛГАРИТЕ И ЦИВИЛИЗАЦИЯТА
By Борил Тракийски in Българщина (Files) • Edit Doc
Albena Kolarska
Английският изследовател, Арнолд Тойнби пише в 12-томното си издание за историята на народите, че "... В СВЕТА Е ИМАЛО 21 ЦИВИЛИЗАЦИИ. ЕДНА ОТ ТЯХ Е БЪЛГАРСКАТА. РАЗШИРЯВАЛА ГРАНИЦИТЕ СИ ПОСРЕДСТВОМ СВОЕТО СИЛНО КУЛТУРНО ВЛИЯНИЕ. Простирала се е от Белград до Крим и от Карпатите до Бяло Море, наричано в древността Тракийско."

Известният английски историк проф. Норман Дейвис казва: "БЪЛГАРИТЕ СА В ЯДРОТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ" С много факти, той доказва, че България е най-старата нация на Стария континент. Нещо повече, според него, когато България е била държава, Европа е "ходела права под масата".

Президентите на Франция за българите:
Шарл де Гол: „БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА Е ЛЮЛКАТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КУЛТУРА И ЦИВИЛИЗАЦИЯ” 1962 г.
Франсоа Митеран : “БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е ЕДИН ОТ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА НА НАШАТА ПЛАНЕТА.”

Италианският президент Карло Чампи в словото си при откриването на зимната олимпиада в Торино през 2006 г каза: "БЪЛГАРИТЕ СА ЕДНИ ОТ ПЪРВИТЕ ТВОРЦИ НА НАШАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ".

Руския академик Дмитрий Лихачов:"...И чуждите завоеватели не можаха да победят тази ДЪРЖАВА НА ДУХА, защото в защита на българския народ в плътен строй стояха българският език, писменост и култура!... Българската държава на Духа се простира от Балтийско море до Тихия океан и от Северния ледовит океан до Индийския".
"...вие сте най-древната от съществуващите днес културни нации и то не само в Европа, но и в света. Миналото погълна античността, древния Рим, Гърция и т.н., но България остана като жива отломка от древната европейска култура, най-древната ...отломка. И затова трябва да я съхраним, та днешна България да не бъде само последна отломка от миналото, но и първата от бъдещето – първата култура, която ще прекрачи в третото хилядолетие и ще понесе културата към бъдещето..."
цитирай
8. vencislavomtatsat - Чрез Митко Грозев II
14.03.2013 08:58
„Цар Симеон бе Карл Велики за България, но по-образован от нашия Карл Велики и много по-щастлив от него, защото положи основите на една национална литература." - Френският историк Алфред Рамбо

“Българите бяха оня народ,който допринесе най-много за организиране и оформяне на цивилизацията на цяла Източна Европа. Прабългарите са организирали българо-славянските племена в една нация, в която българският дух и култура са останали подкваса за вечни времена”. - Проф. Геза Фехер - византолог, изследвал също историята на древните българи и маджари, както и историческите връзки между тях.Негово дело са трудовете - „Военното дело на прабългарите” и „Облеклото и оръжието на старата българска войска”

"Една от историческите заслуги на българите е тази, че задържаха успешно няколко века турците далече от сърцето на Европа. Те платиха прескъпо с кръвта си, с вярата си, свободата си и упадъка на брилянтната им култура по онова време" - Проф. Санте Грачоти, Италия

"Украинците, а също така и белорусите, и руснаците, всички си спомняме, че писмеността, културата ни и православната християнска вяра произхождат от България. Искам да припомня и факта, че двамата първи украински патриарси са етнически българи – Григорий Цамблак и Киприан" Вячеслав Похвалски – посланик на Украйна в България.

Византииските Тропарх от 999 година: "Те, българите, някога бяха най-справедливия от всички народи и от всичко на света почитаха най-много тези добродетели и сами достигаха голяма слава, а градовете и народите се присъединяваха към тях доброволно."
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vencislavomtatsat
Категория: Изкуство
Прочетен: 1057900
Постинги: 313
Коментари: 939
Гласове: 16797
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Индиански речник
2. Carlos Nakai - Promise
3. Shri Rama Chandra
4. Remember Me: Legolas & Eowyn Part 3
5. Порталът към съзнателен живот
6. Светли Мисли *Открити в блогрола на Sever*
7. Амрита - *Открита в блогрола на Wildroses*
8. Сахаджа Йога
9. Свами Сатчитананда - Изпълненото с Радост Сърце на Мъдростта и Свободата :-))
10. Amrak
11. Nav
12. Sever
13. Мечта за другия *Izvorche*
14. Любов? *Compassion*
15. Филмът "Киматика"
16. Хенри Дейвид Торо и американското пътуване към Изтока
17. Словото на Учителя
18. Nirananda
19. Любовно Писмо до Бог *Candysays*
20. Детето, което накара света да замълчи за 6 минути
21. Спароток
22. Начална част на "Конспирация срещу световното здраве" на д-р Атанас Гълъбов - виж следващите части в същия блог
23. Магура
24. Ерата на Водолея Настъпва :-))
25. Корал - Светлината отвътре
26. Матрицата V - Търсене на Духа. Том I
27. Йога съветите на Мио - Чувствата и техният механизъм
28. Открий Себе си
29. Цар Кару
30. Блогът на Подводни